Sanger som betyr noe

Alle har sanger som betyr nåt for dæm. Om det va nåt du hørte på en dag du va trist og lei, eller superglad og helt oppi skyan – eller en sang som ble spilt den kvelden du dansa med den du va forelska i, eller den kvelden kompisen din dansa med den du va forelska i (doh). Vi har musikk rundt oss hele tiden på tv, radio, internett, butikker, på jobb; og en eller anna gang kommer man over en sang som fester sæ som blir spilt i et spesielt øyeblikk som du husker etterpå. Nån øyeblikk e triste, forferdelig triste – og det gjør at man blir trist hver gang man hører den sangen. Æ har et veldig dårlig forhold til Manchester United sangen; song for the champions – for den spilte dæm i begravelsen til en nær kompis av mæ. Den har æ faktisk ikke hørt på siden den gang.

En sang som æ faktisk ikke liker så godt, men som gjør mæ supernostalgisk e Lou Bega med – Mambo #5, den minner mæ om den syke fjortisstia inne på rommet til Camilla i vinduskarmen med vindue oppe og cdspilleren på full guffe. Samme med Papa Roach – Last resort og Five – Everybody get up. (Papa Roach hører æ enda på til tider)  Dr.Demento – They’re comming to take me away e totally Camilla <3.

Hanson – Mmmbop! e lilleTina-tiden. Vi digga dæm villt. Ho likte han minste, mens æ likte han mellomste – passa egentlig veldig godt for da slapp vi å krangle om kem som skulle ha kem. (Jannicke, Linda og The Boys!) The Thusdays – Changing the mood minner mæ om Hege Wallenius og alle de syke sangan vi skreiv på. Spice Girls – 2become 1 sang vi for skolen en eller anna gang i femte. Det va dritflaut for æ hadde på mæ en gjennomsiktig topp med blomsterbh under…
Mini Mony – Lucky Cha cha cha minner mæ om lillesøster Aurora, for den hørte ho mye på da ho va liten. Hoobastank – The reason, Limp Bizkit – Behind blue eyes og Kurt Nilsen – She’s so high minner mæ om lillebror, Sebastian. Vi har alltid sunget mye sammen.

Skindred – Nobody e World of Warcraft tia! Skindred – The fear også for den saks skyld… Og Inflames – only for the weak… Hmm.. får faktisk lyst til å begynne å spille igjen når æ hører på de sangan…

Faith Hill – I want you, Coldplay – Fix you, Saybia – The day after tomorrow og Ben folds five – The luckiest minner mæ om Ole Morten <3  og av en eller anna grunn minner Amiel – Another fucking lovesong mæ om en gang vi kjørte forbi Indre Billefjord (av alle steder)… og det sitter som spikra i haue på mæ enda det ikke va nåt spesielt som skjedde. Han kjørte og æ gaula. Helt mørkt og masse stjerner.


Lights will guide you home, and ignite your bones, and I will try to fix you

Lillac.jpg

Foto:Martinebob

Finding neverland

Litt på etterskudd bare så æ Finding Neverland idag. Tror det må være en av de vakreste filman æ nån gang har sett, med tanke både på historien og det visuelle. Helt nydelig. Æ gråt selvfølgelig som en liten beibi. Klem til Katrine som anbefalte den! Æ har alltid hatt lyst til å se den, men det har liksom aldri blitt til det… flott med folk som tupper dæ litt i ræva og får dæ i rett gir.

I morra skal æ til legen for å høre om armen min som har hatt for vane å dovne av i tide og utide lately. Ganske upraktisk, for ikke å snakke om rimelig irriterende å ha konstant prikking og stikking høyre arm – æ bruker den jo hele tiden. Det føles helt fint når æ våkner på morran, også blir det verre og verre utover dagen til kvelden (som nu) kor æ angrer på at æ ikke ringte legen tidligere idag… Og sånn har dagan gådd i over to måneda. Skulle støvsuge i dag da æ kom fra jobb, men æ måtte bare gi opp…

Foræssn, hvis det e nån som har nån supergode forslag til julegaver som ikke koster skjorta – så e det bare å tipse – for æ e heelt blank… Æ ville starte litt tidlig i år siden æ syns det ble et helsikas styr i fjor… men æ e dødsdårlig på sånne ting. Æ vil gjerne være kreativ og finne på no kult, men det e vanskelig når man har nesten 50 personer på lista.. Æ blir helt satt ut og oppgidd med en gang æ begynner å tenke. Jula e altfor ofte…

Danger, danger – candy from a stranger

light.jpg

Foto:Martinebob

The Pirate Bay

De fleste har nok hørt om TPB (The Pirate Bay), de fleste har også fått med sæ ka det e – fildeling. Mange har sikkert også fått med sæ måten filan deles på – nemlig ved bruk av torrents. Færre vet ka torrents egentlig e for nåt, og ka det går ut på. La mæ forklare i full fart: Torrents kommer av ordet torrent som betyr strøm, eller flow – av nåt. Det baserer sæ på et P2P-system (Peer to Peer) som kort fortalt e en måte å organisere ressuerdeling på.
Napster va det første store fildelingsprogrammet som kom på markedet, problemet va bare at den brukte en sentralisert filindeks som gjorde at man lasta direkte opp fra èn og èn, i stedetfor det som e vanlig nu som e parallelle søk; altså at man laster ned fra flere samtidig. Da Napster ble dømt ulovlig i juli 2001, begynte de små grå og blinke og pipe hos de søte smågeeksan <3 rundt om kring i verden. Dæm skjønte at det her ikke funka, dæm måtte finne på nåt nytt. Og det gjor dæm.

Etter Napster har det kommet ørten forskjellige nedlastningprogram; æ kan nevne i fleng faktisk. Kazaa, Limewire, Bear Share, Morpheus, E-donkey ++. Det e program som e P2P-basert, og som også kan brukes til å søke opp filer, mens andre program som BitLord, uTorrent, BitTorrent, Azureus, BitComet osv, e program du bruker for å hente fila ned – etter at du har funnet den sjøl, fra sider som TPB, Torrentleech, Seedler, Torrentpirates ++. Det som e viktig å forstå e: felles for de her programman e at det ikke finnes en superserver som hoster alle filan – dæm ligger hos hver enkelt av de som deler dæm. Altså finnes det kun en peker til kor fila befinner sæ, den ligger ikke fysisk i programmet/sia man henter dæm fra. Etter hvert som flere og flere har henta fila ned laster man ned hos flere og flere, og man deler også fila så langt som man har kommet i nedlastinga. På den måten gir du mens du tar. Det e her flere detter av og mister det grunnleggende poenget.

Poenget med det her e selvfølgelig å skape et nettverk kor man raskt og enkelt kan distribuere det man ønsker å vise til the public. Om det e en sang du har laga, nåt du har skrevet, en film, en bok, et spill.
Problemet e selvfølgelig bruddet på opphavsretten hvis du deler nåt som ikke e ditt.

Min mening e at hele vitsen med internett e å skape et internasjonalt samfunn der alle har mulighet for å møtes på tvers av religion, farge, meninger, alder, handicap osv. Man trenger ikke en gang fortelle kem man e. Ytringsfrihet står sentralt, altså at du kan bruke internett som et medium for å få publisert nåt som DU mener burde nå andre folk. Innen rimelighetens grenser så klart; regler finnes også her. Æ støtter ikke barneporno for eksempel. Men selv om æ ikke syns nåt om KKK (Ku Klux Klan) så må dæm selvfølgelig få lov til å forsøke å spre budskapet sitt, selv om det dæm mener e på tvers av mæ og det æ tror på. Det e det som e så fantastisk med internett; kommer du over nåt du ikke liker så klikker du det bare vekk. (Magic!) Derfor syns æ det e galt å stenge alle sånne steder, fordi da ødelegger man for dæm som faktisk bruker det sånn som det e tiltenkt.

Men koffår gjøre sæ til tyv?
Ta musikk for eksempel. Katti kom Napster på markedet? 1999! Det e nesten ti år siden. Katti begynte det å komme sider med lovlig nedlasting av musikk (i Norge) tja, kanskje to år siden? Hvis ikke mindre. Dæm sitter og maser over at folk stjeler og ødelegger bransjen, men dæm e overhodet ikke interessert i å gjøre nåt for at ting skal forbedre sæ. I Norge koster en sang på cdon ca 9 kr. Hvis du kjøper en sang på en utenlandsk nettside så koster den samme sangen under halvparten. Koffor det? Og koffår i villmarkens ballhester skal det være så knotat hele det der opplegget? Du laster ned en sang, sangen har en tilhørende lisens som må hentes – den må ligge på dataen for at du skal kunne spille den av.Mister du lisensen, så e du fitten draget, da funker ikke sangen mer – da må du kjøpe den på nytt igjen. Hallo i skogen?

Det det e snakk om her e å tilgjengeliggjøre det, gjøre det enklere å få tak i for mannen i gata. Det e ikke alle som bor i en storby der man kan gå på Platekompaniet å røske med sæ 14 CDa til 99kr pr stk. Her selger dæm CDa på bensinstasjonan og enkelte kiosker til 199kr, og det e faktisk ikke alle som liker Vikingarna og Lynni Trekrem.

Okey, så va det meninga med all bablinga da: The Pirate Bay.
Peter Sunde – som e en av de tre som står bak TPB, har nettopp fått mye pepper i media på grunn av at det va nån som brukte TPB til å spre en rapport om et par døde barn. Ingen va ikke interessert i å få vite kem det va som hadde spredd det her, dæm va kun interessert i å få mest mulig hets rundt Peter og TPB. Han forsøkte å fortelle sannheten; at han ikke hadde nåt med det å gjøre, at han som person faktisk ikke hadde lagt ut nåt som helst; men for døde ører. Han ble invitert til et live debattprogram på TV som han ble lovt kun skulle handle generelt om fildeling, men der ble han plutselig konfrontert med faren til de her to døde barnan over telefon kor dæm spurte han spørsmål om kossn han følte det i forhold til farn; kossn Peter ville følt det om det va hannes barn, og ka han ville gjort da. De framstilte han som en terrorist uten mulighet for å føle empati. Dæm har jo helt mista perspektiv på ting her! At media kan være så jækel at dæm lyger for å få en person på et talkshow for å så angripe han på den måten… det e bare helt sykt.

Han kunne selvfølgelig bare ha fjerna den mappa, men æ skjønner poenget hannes. Han vil at internett skal være fritt. Han vil ikke være den som sensurerer, som bestemmer ka vi skal se og ikke se. Han har ikke drept nån barn, ei eller ikke lagt ut den mappa, og koffår media har valgt å ignorere det og bare fokusert på TPB skjønner æ ikke. Koffår ikke grave fram den som faktisk sto bak det her? Det e nesten det samme som at æ hadde putta en bok om et eller anna helt jævlig inn på biblioteket, og i stedetfor å forsøke å finne mæ så stenger dæm heller ned hele skiten, og arresterer bibliotekaren. Det går jo ikke an å gjøre det på den måten. Samfunnet i dag e altfor glad i å finne sæ en syndebukk også bare legge alt over dit i stedetfor å finne ut ka det egentlig grunner i.

Her e en link til bloggen til Peter kor han har posta et langt innlegg som omhandler akkurat det her. Det e faktisk ganske sterk lesning om kossn media kan harselere et menneske, lure et menneske, og ikke minst svikte et menneske som hele tiden bare har forsøkt å fortelle sannheta. Æ kjente æ ble ganske forbanna da æ leste det.

http://blog.brokep.com/2008/09/12/sverige-vax-upp/

Avslutningsvis vil æ gjerne si at; Æ støtter ikke fildeling i den forstand at æ syns nåt om at folk blir frarøva verket sitt. Det e jo en jobb, og peng går tapt. Det må være utrolig frustrerende å se at det du har brukt masse tid og energi på blir gitt bort gratis. Men æ liker å tro at de aller fleste e villig til å betale for sæ så lenge det finnes et system som e mindre knotat og ikke minst billigere enn nu. Æ e nu hvertfall det. Hvis æ hører en CD og liker den, så kjøper æ den; men det e irriterende mye arbeid for å få det gjort; og det tror æ e en viktig grunn til at folk ikke gidder å gjøre det. Så der har dæm nåt å ta tak i.

Uansett så går tankan mine til Peter, som individ, som tør nåt som mange ikke tør; og det e å stå bak det han har sagt uansett vær.

Hiv og hoi!

PirateBay_1_NETT_26916d.jpg

Pappa. Fyller. År!

Jeg kan løfte et hus
Halfdan Rasmussen
Jeg kan løfte et hus.
Jeg kan stoppe et tog.
Jeg kan plystre på atten
forskjellige sprog.

Jeg kan synge en sang
så den velter min mor.
Du kan tro jeg blir livsfarlig
når jeg blir stor.

          So what, I’m still a rock star – I’ve got my rockmoves. I don’t need you!

Gave_1.jpg

Foto:Martinebob