Brudd. Kamelgonoré. Mais. Balltre. Selvmedlidenhet.

Brudd e noe dritt. Ikkeno vits å legge nåt imella der; brudd e helt forjævlig vondt, og sannsynligheten for at de aller fleste av oss vil gå gjennom ett eller flere i løpet av våre liv e dessverre relativt stor.
Det som e med brudd e at selv om folk går i fra hverandre hver eneste dag, så e det en så personlig opplevelse at selv om fjorten av vennan dine har gått i fra sine respektive og du har vært tilstede å støtta og tørka snørr hver eneste dag, så kan du allikevel ikke være sikker på kossn det vil bli for dæ før du e der. Det e en unik, uavhengig, totalt crappy følelse, og man blir ikke «vant» med det, eller «god» på det.

Et brudd oppleves forskjellig fra person til person, og det e vanskelig å gi en fasit på kossn man skal takle det; det kommer nemlig helt an på de to individan som e involvert. Men nu e æ jo en aldrende dame, og har samla mæ en erfaring eller to i løpet av min kjærlighetskarriere, og siden det funka for mæ, så funker det kanskje for andre?

Få det ut.
Finn fram en god venn/venninne som vet av situasjonen din, som e flink og villig til å lytte, og spy ut alt. Ut med all frustrasjon, sjalusi, sinne og teite følelser. Har du et ønske om at han skal få kamelgonoré, kjønnsvorter, herpes, aids og bli spedalsk i hodet – så si det. Det føles MYE bedre å få det ut, selv om det e flaut å innrømme at man føler så sterkt hat for noen. Det e lov å føle de her tingan, men du må ikke la det ta over hodet ditt. Få det ut og begynn å jobbe med dæ sjøl. Etterhvert så vil du se at hat-følelsan blir svakere og svakere, og går mer over i likegyldighet. Til helvete med hele fettotern.

Overeksponering
Hvis dokker har en sang som får det til å vri sæ i magen din hver gang du hører den – hør på den mens du gjør noe hyggelig sammen med noen andre, sett den på når du skal på trening, når du friserer dvergschnauser’n (hunden altså), tøy ut til den, guff den når du vasker huset, luker ugress eller når du dusjer. Til slutt vil du forbinde den med noe helt anna enn han, eller du vil være immun mot de vonde følelsan den pleide å bringe fram fordi du har hørt den så mye. Plutselig en dag så tar du dæ sjøl i å nynne på sangen uten å dø inni dæ, og da kan du glise fornøyd og gaule et par strofer mens du føler på at sånn ca 30 kg e løfta av skuldran dine. SING WITH MEE, SING FOR THE YEARS, SING FOR THE LAUGHTER, SING FOR THE TEEARS.

Spiste dokker kjærleiks-taco hver fredag, og du får tårer i øyan hver gang du ser en mais? Kjøp inn 15 bokser mais og spis det til alt. Eyeball den jævla maisboksen og si høyt; det her e en maisboks, den representerer mat, ingenting anna.

Hadde dokker en restaurant dokker pleide å dra til bare dokker to? Ta med dæ bestemor og spander en bedre middag på ho. Spis «dokkers» dessert og nyt den. Det e jo en jævla god dessert og den smaker godt selv om du spiser den sammen med gamla, den e ikke forbeholdt dokker to som par.

Overeksponering kan være en ypperlig overlevelsestaktikk når det kommer til sånne her ting. Ufarliggjøring. For hvis alle ting i hele verden skal minne dæ om han så tar det mye lengre tid å komme over det.

Vil du spare på nummeret hannes, men dør inni dæ hver gang navnet og bildet hannes popper opp? Bytt ut bildet med en maursluker og kall han luftpung, makaronipikk, snabelbirger eller noe anna passende. Det føles så evig mye bedre når det ikke står Leonpuzn min <3 akkompagnert av et bilde han har tatt i speilet på badet der han forsøker hardt å flexe fiskebollan i den svarte treningssingletten sin.
Ringer han en gang i blant og ringelyden e Justin Bieber med I love you so much I want to lick your ear, så bytt den ut med noe som irriterer vettet av dæ – bananaphone for eksempel, eller rett og slett bare den klassiske nokia-ringelyden – den e jo også helt forjævlig.

Har han funnet sæ en ny?
Du har kanskje mest lyst til å troppe opp på trappa hennes med slegge og avlegge det stygge fjeset hennes et aldri så lite besøk? De fleste av oss vil vel forhåpentligvis være enig i at det ikke e noe særlig god idé. Hev dæ over hevntanker med en gang. Det e ingen poeng i dem. Selv om det helt sikkert vil føles særdeles deilig der og da å se fortennene hennes deise i asfalten, så e det ingen vits å synke så lavt. Du skal jo tross alt leve med dæ sjøl i etterkant.
Å visualisere det e dog å anbefale, det kan være utrolig virkningsfullt å se for sæ ting. Spill hele scenarioet i hodet ditt et par gang og le ondskapsfullt for dæ sjøl.

Pro tip: Slett han på MSN, Facebook og andre sosiale medier. Ikke sitt der og mariner dæ i selvmedlidenhet, sorg og smerte når han oppdaterer statusen sin med kor fantastisk flott han har det på guttetur til Aya Napa, eller en eller anna kryptisk melding du ikke forstår, men som få dæ til å begynne å tenke og tolke. «Omg va det mæ han mente nu?» «Kem i faen e Tone-Marlen?» Det e ikke godt for noe. Det e bare å plage sæ sjøl.

Ikke gjør det til en konkurranse der det gjelder å late som at man e den som bryr sæ minst.
To menneska som har delt noe så unikt som et samliv e vanligvis ikke bare plutselig ikke-glad i hverandre mer selv om det ender med et brudd. Sannsynligheta for at han har det fælt han og e stor, og det e ingen skam i det. Det e helt naturlig, det tar tid å komme over noen.
Du bør heller ikke forsøke å gjøre han sjalu ved å kaste dæ over kameraten din å sleike han i hele fjeset om dokker tilfeldigvis møtes et eller anna sted. Hvis du syns det e ukomfortabelt å være på samme sted som han, så dra en anna plass, eller bit det i dæ. Vis respekt selv om det e slutt. Be the better person, gjør de rette tingan selv om han oppfører sæ som en hormonell erkedouche. Though, har han vært en skikkelig hestkuk så har du lov til å bare brenne favoritt t-skjorta han glemte hos dæ istedenfor å levere den tilbake…

Vil du at han skal vite akkurat kor forjævlig vondt du har det? Drit i det. Han vet at du har det vondt, og det hjelper ingen at du camper på trappa hannes og hyler som en kastrert varulv, eller sender MMS av det gråtkvalte fjeset ditt med mascara og snørrbobler i skjønn forening mens du viser fingeren med den ene hånda og holder opp en lapp med den andre kor det står; HÅPER DU E FORNØYD NU DIN LILLE KUKLEST.
Har du allikevel bestemt dæ for å kommunisere det her til han, så prøv å spør dæ sjøl ka du ønsker å oppnå med det. Ka vil du at resultatet skal bli? Vil du ha han tilbake så e det dumt å krype til han som en skygge av dæ sjøl å spørre om en ny sjanse. Hvis han ser at du beveger dæ videre, har det greit, lever livet ditt til tross for at dokker har gjort det slutt, så e sjansan mye større for at han kommer tilbake til dæ enn hvis du bare ligger der i en svett krøll og hater på verden. Du må gjøre dæ sjøl interessant, attraktiv.

Og du, selv om han e den besteste puselusen i verden og du føler i hvert fiber i kroppen din at this is it; han e den eneste ene for mæ, han e min elg i solnedgang, min yang, min hummer, rosinen i pølsa, min Johhny Depp; så fins det faktisk andre gode gutter der ute som også e flott, om ikke flottere, om du bare e villig til å gi dem en sjanse. Det e helt sant!

Reagganan ráhkisvuohta

Foto:Martinebob

Energi. Falske mennesker. Igler. Animus. Treg i nøtta.

Burde vel strengt tatt ha sovet nu, men ryggen og hodet ville det annerledes, så da fant æ ut at æ likså greit bare kunne stå opp. I skrivende stund e klokka tre, og æ sitter aleina på et koselig hotellrom i Norges vakre hovedstad. Det e helt stille, bare summinga fra datamaskinen e å høre. Deilig.

Æ har laga en kopp merkelig te av et eller anna slag, og sitter i vinduskarmen og skriver mens æ speider utover i ny og ne. Det e mørkt ute! Æ setter sånn pris på det at æ finner ikke ord. Det e så pent. Æ e enda mett etter at Mats tok mæ med på Fridays og fora mæ opp. Vi hilste på kongen i samme slengen, og vandra litt rundt i Oslo’s travle gater før han fulgte mæ tilbake til sentralbanestasjonen så æ ikke skulle gå mæ bort. Snilleste.

Noen ganger hatt mennesker i livet ditt som suger dæ tom for energi? Mennesker som bare gjør ting for sin egen vinning, som ikke tenker på eller bryr sæ om ka andre føler? Æ tenker på falske venninner; de som sier en ting til dæ, og en anna bak ryggen din. Kolleger som opphøyer sæ sjøl, og som ikke kan se noe positivt i det andre gjør. Manipulative mennesker som vet nøyaktig ka dem skal si for å få dæ til å gjøre det dem ønsker. De som e utro med overlegg, som bedrar de viktige personan i livet sitt igjen og igjen. Venner som bedyrer sin troskap og snur ryggen til dæ så snart det blir motgang. Mennesker i din nære omgangskrets som, til tross for at dem vet kossn du har det, gjør motsatt av ka som ville vært det gode å gjøre. De som aldri gir uten at det e helt sikkert at de får noe tilbake.

Æ trur de fleste vet av noen sånne, og æ trur de fleste vet kor energikrevende det e å ha med sånne mennesker å gjøre. Problemet e bare det at det kreves som regel litt tankearbeid for å oppdage at det e et sånt menneske du har framfor dæ. Det tar en stund før man merker at det her e faktisk en leech, en blodsuger, en igle som ikke har noe anna hensikt enn å tappe dæ tom. For de fleste av dem e flinke skuespillera; gode til å skjule sæ, god på kamuflere sin animus, sitt formål.

Det tok mæ 27 lange år, men æ har endelig innsett noe; Eliminer dem.
Dem trenger dæ mer enn du trenger dem. Dem lever av å spille på andres følelser, lever av å se reaksjonen din når dem gjør sitt neste triks. Lever av å føle at dem har skapt drama, skapt vonde følelser – for det skaper gode følelser hos dem. Dem har så patetiske liv sjøl at dem må bruke andre for å føle sæ vel. Dem før på gode mennesker, de som forsøker å gjøre de rette tingan. For alle gjør jo feil sant, ingen e feilfri her i verden. Men forskjellen på gode og dårlige mennesker e om man erkjenner sine feil og forsøker å forandre sæ, eller bare gir beng og gjør det samme igjen og igjen og igjen uten å reflektere over koffor man gjør det. Man bryr sæ ikke om andre enn sæ sjøl.
Det e tydeligvis noen som trives med å være sånn – en Igle – og det e de menneskan man ikke trenger. Dem kan man helt fint skyve ut av livet sitt; sakte men sikkert, eller eventuelt raskt og smertefritt – min personlige favoritt.
Æ e kanskje litt treg i nøtta som ikke har oppdaga noe så selvfølgelig før nu, men det e godt å endelig ha innsett det. Det føles befriende, som om hundrevis av kilo har blitt fjerna fra skuldran mine.

Det begynner sakte men sikkert å bli lyst ute nu. Klokka e blitt fire. Æ glemte helt av å drikke teen… den e kald, og æ syns ikke kald te e noe særlig. Det lukter godt iallfall, så den va ikke helt nytteløs.
Om noen timer bærer det til Egypt. Da skal æ legge alle vonde tanker bak mæ og bare fokusere på gode, hyggelige ting. Og sikkert svette noe helt forjævlig!

Now you’re just somebody that I used to know.

Foto:Martinebob

Sommerferie. Pakke. Glemme. Musikk.

Skoleåret e ferdig. Det e sommerferie. Æ e lykkelig og trist på en gang. Og letta. Og lei. Og litt brun? Og trøtt.
Æ holder på å pakke kofferten; Oslo på søndag, Egypt på mandag. Jeg reiser alene! Det e spennende og skummelt. Mest skummelt egentlig. Det skal bli så utrolig godt å glemme alt for en stund; emballere det inn med femten lag papir og legge det i en liten, svart boks med lokk, laangt inne i tanke-loftet mitt. Kanskje æ aldri finner det igjen?
Trur ryggen min har godt av et avbrekk fra hverdagslivet også, den har selvfølgelig slått sæ helt vrang. Føler mæ som en 200 år gammel dame. Æ knasker smertestillende og spaserer til krampa tar mæ; det e det eneste som fungerer.

Og foræssn så e Jørgen tilbake etter 30 år borte, minst. Det gjør mæ særdeles glad, for æ liker nemlig Jørgen. Ingen som lager så god biff som han.

Musikken som e med mæ overalt for tida
Fun. – Some nights
Veronica Maggio – Gammal sång
Karpe Diem – Toyota’n til Magdi
Gotye, Kibra – Somebody that I used to know
Alina Devecerski – Jag lovar och jag svär
Laleh – Some die young
Marina and the diamonds – Lies
Omnitica – Dubwoofer Substep

Nu skal æ og Ole Morten se sesongavslutniga til Game of Thrones. Hører den e spanande!

The past is gone. It went by, like dusk to dawn

Foto:Martinebob