Kosthold. Ræva. Gluten. Frøbrø. Revolusjon.

I vårt vakre, særs opplyste samfunn hersker det vel i dag ingen tvil om at kosthold og livskvalitet henger tett sammen. E du sliten og irritabel så e sannsynligheta i aller høyeste grad tilstede for at kostholdet ditt e ræva, eller inneholder elementer av ræva. Æ har de siste åran levd et relativt greit liv kostholdsmessig. Ja, æ har hatt perioder kor æ bare har spist pitabrød med grädost og skinke, men bortsett fra det så vil æ si at æ jevnt over har spist helt greit. (Kanskje ikke i forhold til Kari Jaquesson, men sånn sammenligna med den vanlige mannen i gata, og det e han æ liker å sammenligne mæ med. OK?) Og med greit så mener æ at æ ikke har spist frityrstekte baconskiver med baconsaus, og godteri hver dag, men variert kost av kjøtt og fisk. Likevel så har æ vært slapp og dårlig – uten egentlig å reflektere over koffor. Legitimerte det med at ikke alle kan ha like høyt energinivå, vi e jo alle forskjellig! (takk Gud for det og alt det crappet der).

Like før jul så bestemte æ mæ for å teste og leve glutenfritt en periode, og rundt fire måneder seinere så kan æ med hånda på mitt lille, bankende hjertesystem si at det e noe av det beste æ har gjort for mæ sjøl. Æ føler mæ mye mindre oppblåst, sur, irritert og ustabil i humøret/magen.

Ka eter du hvis du ikke kan ete brød? e det mange som spør mæ. Det e jo en lettvint løsning, og æ skjønner veldig godt at mange spiser brød som man kjøper ferdig på butikken. Det tar tid å bake, og de aller fleste prioriterer nok andre ting i hverdagen – det har æ full forståelse for. Men se nu her, nu skal æ lære dæ å lage frøbrø. Livet ditt kommer til å bli revolusjonert.

Frøbrø – steg for steg

Sett ovnen på 200 grader

Finn fram de frøan du liker best. Her har æ økologiske linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner. Det e det æ liker best. Dem kjøpes på Coop Prix og merket e Coop Änglamark. Veldig saftige og gode. Det e ca 400 gram i hver pakke, så ut av de her tre pakkan så får du, med de målan æ bruker, rundt tretten frøbrø.

Finn fram en liten skål, gjerne en vekt og en skei. Æ bruker ikke vekt, for æ e så
vant med å måle. 30 gram fra hver frøpakke, det e ca to spiseskeier.

Bland alt oppi en skål og rør rundt

Passelig stort økologisk egg knuses oppi

Også e det å blande, helt til alt e blanda godt inn i hverandre, så du ikke ser noe av hviten

Så legger du alt på et brett eller en rist med bakepapir under

Også gnir du det utover med en skei til det blir passelig tynt, ca så stor som på bildet. Ikke la det blir noen huller i den, da går den bare i oppløsning når du skal ete den, også må du støvsuge fatet med trynet ditt for å få i dæ alle frøan, og det ser så rart ut.

Putt i ovnen på 200 grader på midterste rille og vent i fem minutter. Ta den ut når den e ferdig og la den stå et par minutter å avkjøle sæ. Da ser den sånn her ut. Den e ikke hard og ikke myk, men en velsmakende, deilig mellomting

Så knekker du av så mye som du vil ha. Æ kan fortelle dæ med en gang at det skal mye mindre til for å bli mett enn du tror. De dagan æ skal trene spiser æ 1/3 til frokost, de andre dagan rundt 1/4. Æ blir stappmett, og det varer kjempelenge! Sett på det pålegget du vil ha, og voila!

Frøbrø in da hood!

I en hel sånn her runding med frøbrø e det ca 750 kalorier. Hvis du deler den i 3 så blir det 250 kalorier + det pålegget du velger å sette på. Du må huske på at det her e gode kalorier, masse protein og bra fett og greierz, og ingen gluten og ræl som e i vanlig brød. Du kan levne det på rista til du skal spise kvelds, eller du kan pakke det inn i matpapir og spise det dagen etter. God stemning!

It’s like you’re my mirror