Femtito. Sokker. Kirkegård. Minibar. Vaffeljern.

Det e hardt å ta femtito og et halvt studiepoeng på 4 måneder. Noen vil kanskje påstå at det e min egen feil fordi æ tok pause fra skolen hele andre semester i 2013 – til det vil æ gjerne si: det har du jammen helt rett i, men det fratar mæ likevel ikke retten til å syns forferdelig synd på mæ sjøl til tider, samt spise en god del trøstesjokolade.
Når det e sagt så e æ relativt motivert akkurat nu. På en skala fra 1 til 10 kor 1 e null og 10 e supermotivert så vil æ si at æ ligger på rundt 7 eller 8. Det går jo naturligvis opp og ned, men stort sett så e det greit nu for tida, noe æ selvfølgelig utnytter til det fulle.

Det hender likevel innimellom at æ får nok. For eksempel når æ har sotte fem timer i strekk og lest på det danske pensumet. Da blir æ rimelig motløs og trist, og har ofte mest lyst til å krølle mæ sammen og hulke mine bitre tårer. Og hvis æ skal være helt ærlig så har æ gjort akkurat det opp til flere ganger det her semesteret. Æ kan ikke dansk. Æ leser heller tyve bøker på engelsk og èn på urdu, enn noe som helst på dansk.
Når motivasjonen e laber som en regnfull dag i Karasjok, har æ funnet på en supermotiverende lek som heter: alt æ skal kjøpe når æ får jobb. Det e såre enkelt; æ åpner en tom side i notepad, word eller excel – alt etter som, også drømmer æ i vei.

Her e topp10-lista, så langt.

1. Nye sokka. Ja, du leste rett. Når æ får mæ en jobb så skal æ kjøpe mæ nye sokka. Masse ullsokka i kløfri ull, så æ kan kassere de tynne lørvan av en vits æ går med nu. Dem e kald, dem e hullat og mange av dem har en farge som enklest kan beskrives som den fargen regnvann har etter at det har vært en uke eller to på bakken.

2. En matboks. En skikkelig fin en med et hyggelig bilde på. Kanskje av en hund eller en benk. Det skal være plass til frukt og litt nøtter i den, og selvfølgelig et knekkebrød eller brød eller ka æ nu finner ut at æ har lyst på.

3. Et par orkidéer. Det e en fin blomst. Det e dessverre sånn at alle plantan mine, inkludert tre flotte orkidéer, døde da æ flytta inn her og putta dem i boden mens vi pussa opp. Der va det kaldt, og en dag va alle døde. Det så ut som en trang, botanisk kirkegård der inne, og det tok lang tid før æ klarte å skrape likan ut og hive dem i søpla. Tåran presser på den dag idag.

4. Bilder til å henge på soverommet. Der e det nemlig helt tomt. Bortsett fra en seng, to nattbord og en kommode. Det ser ut som et litt dølt firestjerners hotellrom uten de kule tingan; tv, minibar og fasttelefon.

5. Ny skriver. Skrivehodan på den gamle har tørka inn, så rødt fungerer dårlig og alt kommer ut med svarte prikker og striper overalt. Det e helt greit når man skriver ut mat-oppskrifter og huskelapper til sæ sjøl, men ganske dumt når man for eksempel skal skrive ut jobbsøkander og det ser ut som at man har kjørt papiret gjennom en gammel trykkemaskin fra midten av 1800-tallet.

6. Frisørtime. Hårstell kommer beklageligvis ikke på førsteplass av ting æ driver med om dagan for å si det på den måten. Det har resultert i en god del floker og slitte tupper. Æ lukker øyan, krysser fingran og håper på at det enda e nåt igjen på hauet når æ får mæ jobb.

7. Et dobbelt vaffeljern med seks vaffelhjerter istedenfor fem (sånn som pappa har!), så man kan dele rettferdig. Æ skal lage økologiske speltvafler hver første tirsdag i måneden, sette brunost på, og elske dritn ut av den nye tradisjonen min. Alle e hjertelig velkommen.

8. Ny skittentøyskurv. En som ikke e gjennomsiktig. Kem i svarte fant ut at det va en god idé med gjennomsiktige skittentøyskurver? Det e nu vel ingen som e interessert i å se de gorrate trenings-sokkan ligge der nedi å vente på å bli kokt på 100 grader.

9. Klokke til kjøkkenet. Møkke lei av å bøye mæ ut i stua for å se på klokka når æ lager mat. Joda det e klokke på ovnen, men den må man stille hver gang strømmen går, og når det skifter til sommertid og vinterstid – og det har rett og slett vist sæ å være en utfordring i det huset her. Æ har mange andre utfordringer i livet mitt æ heller vil ta fatt på, «choose your battles» synger Katy Perry, så da velger æ å la det her gå – kjøpe mæ en klokke, og for eksempel heller konsentrere mæ om kossn i allverden æ skal overvinne telefonskrekken min, eller at æ må huske å drikke nok vann.

10. En lampe. En bordlampe med hvit eller linfarga skjerm. En litt stor, kanskje med kvadratisk fot av valnøtt eller eik, som lyser akkurat passelig mykt og koselig opp i stua, og gjør at lysekrona kan være avslått uten at det blir mørkt som i et post-apokalyptisk tettsted en desembernatt i indre Troms.

Når man bare sitter inne og trøkker på PCen dag etter dag i sin egen ugjennomtrengelige skoleboble, så siger det etterhvert på noen helt særegne regler. Longs blir plutselig helt greit å gå i hele dagen – til og med når det kommer folk på besøk, sjokolade e et fullstendig akseptert mellommåltid, ulike ukedager fins ikke lengre – alt regnes i kor lang tid det e til eksamen, og man e egentlig aldri helt tilstede i noen samtaler, alt i hodet dreier sæ om fag; samle tråder, huske kordan av de syv fagbøkene teorien man e ute etter står i, koble teori til praksis, sjekke læreplaner. Æ kan våkne midt på natta av at æ kommer på noe æ må ha med i en tekst æ har skrevet på om dagen, og da må æ bare skrive det ned, ellers får æ ikke sove.

2. juni e dagen. Da tar æ min siste eksamen på en lang stund, og da e det forhåpentligvis ikke så lenge til æ kommer mæ i jobb så æ kan se folk igjen, gjøre noe nyttig med livet mitt, tjene penger – betale regninger, og starte på lista mi. Gleder mæ til nye sokker…

Perplexity is the beginning of knowledge

Foto:Martinebob

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *