Foccacia.

Idag tenkte æ å lære bort en super Foccacia-oppskrift. Foccacia e bare et av mange bakverk som faktisk smaker mye bedre bakt med spelt. Selv om du ikke reagerer på hvetemel så anbefaler æ dæ å gi det en sjanse; hvete og spelt smaker nemlig helt forskjellig.

Siden forrige gang æ bakte på bloggen (http://www.martinebob.net/?p=5283) har æ bakt mye, og har etterhvert begynt å skjønne kossn det fungerer. Noen vil nok si at det va på høy tid, andre vil si at det va i grevens tid, sjøl vet æ ikke ka æ skal si anna en at det har vært en prosess! Speltmel e annerledes å bake med enn hvete, og det tar litt tid å finne ut av det hvis man ikke e født med en slikkepott i handa, noe æ definitivt ikke e.

Den her oppskrifta har æ funnet et eller anna sted på nettet, og modifisert litt etterhvert som æ har prøvd og feila. Og feila har æ gjort mye av. Pita-flatbrødan e fortsatt et ømt tema, og ostekaka som fan aldri ville stivne liker æ heller ikke å snakke om.
Æ skriver sånn at til og med et menneske som aldri har tatt i en sleiv kan få det til, for det va på den måten æ skulle ønske at alle oppskrifter va da æ starta opp.

Ja, og én ting før vi starter; Nei du kan ikke skippe appelsinsafta. Når man tilsetter c-vitamin i bakst med speltmel så hever det mye bedre. Du vil vel ikke ha et foccacia-flatbrød? Nei det va det æ tenkte. Da e det bare å sette i gang!

Speltfocaccia
(Du trenger ca. 2,5-3 timer fra du starter til det e ferdig)

4,5 dl lunka vann
1/2 dl appelsinsaft
1,5 ts salt
700 g sikta speltmel (helst Holli Mølle sitt steinmalte, kjøpes f.eks på Life)
1 pk fersk gjær
Olivenolje
Rosmarin (helst fersk)
Maldonsalt

1

1. Start med å varme opp vannet og appelsinsafta. Det e naturligvis også mulig å bruke appelsinjuice, men æ liker best å skvise min egen. Æ har ingen temperaturmåler, men blandinga e ferdig når den e ca. kroppstemperatur. Hvis du bruker maskin når du baker må du ha kaldere vann, for det skapes varme når deigen eltes, og hvis det blir for varmt så dør gjæra.

2

2. Smuldre gjæra i en bolle og hell over vann/appelsinjuiceblandinga. La det stå ett minutt og rør deretter til det ikke e klumper.

3. Bland i saltet og mål opp melet.

3

4. Melet må siktes. Sikt i 1/4-del om gangen før du rører det godt inn. Speltmel må røres varsomt, e du hardhendt så ødelegger du glutenstivelsen og da blir alt bare flatt og trasig. Så rør forsiktig. Det skal ikke moses med hendene sånn som hetemel-bakst. Bruk en tresleiv og rør det inn.

4

5. Når du har rørt alt inn, skal du sitte igjen med en deig som e relativt fast, men litt klissat inni hvis du poker et hull i den. Vanskelig å forklare sånne ting, men den skal ikke være like fast som en hvetemels-deig, dog skal den være så fast at den holder godt sammen.

5

6. Deretter kan du dekke bolla med plast eller et klede og sette den på et lunt sted. Lunt betyr ikke varmekablan på badet, men ikke i yttergangen heller. Der skal den stå å kose sæ til dobbelt størrelse, rundt 60 minutter. Ikke mindre enn det.

6

Så kan du for eksempel se favorittserien din, eller vaske badet, kjøre og handle, gå tur med bikkja, lese videre i boka du holder på med, ta nytt profilbilde til facebook, skrive mail til en venn det e lenge siden du har snakka med, trene, betale regninger, høre på musikk og se litt ut av vinduet, bestille ferietur, eller noe heelt anna.

7. Daa e deigen ferdig å heve, og ser omtrent sånn her ut. Nu kan du kle en langpanne med bakepapir.

7

8. Elt deigen forsiktig på benken sammen med litt speltmel, og løft den over på brettet når utsiden av deigen e såpass fast at du kan løfte den uten at den sitter fast overalt. Men den skal være litt løs altså, ikke sånn hvetemelsbollehard.

9. Trykk den forsiktig utover til du har den høyda du vil ha. Æ liker den sånn som på bildet. Den skal enda heve litt, så den blir større enn det du ser nu.DSC_0186

10. La den heve igjen, under et klede, i 40 minutter. Ikke mindre. Ikke juks, da blir det bare tull.

11. Lag groper i brødet forsiktig, og ringle over olivenolje. Deretter strør du frisk, hakka rosmarin og salt over, så mye som du vil ha. Ikke ta helt av, da får du bare hjerteinfarkt. Det e også godt med soltørka tomater på.

9

12. Herligheten steikes på 225 grader i 15-25 minutter, avhengig av kor flat du har laga den, og kor effektiv ovn du har. Æ pleier å sette min ovn på 20 minutter, også følger æ med de siste minuttan, og tar den ut når den har fått passelig fin farge.

10

13. Avkjøles på rist.

1 copySom du kanskje legger merke til va det en som glemte å ringle salt over. Det gikk helt fint å sette det på i ettertid, men det hang ikke like godt fast. Smakte veldig godt likevel.
Brødet kan spises med en gang, eller du kan fryse det ned, enten som en hel klump, eller i skiver, og ta det opp når du får lyst på. Tin det, og sett det i ovnen på 220 grader i 5 minutter så e det nesten som nybakt!

Og til slutt et bilde av bakeren på et småkaotisk, uferdig kjøkken. Lykketil!

Embrace the unknown

Marry4

En tanke om “Foccacia.

  1. Prøvde juicetrikset ditt i fastelavensbollene, og enten er jeg bare skikkelig flink til å bake (helt plutselig) eller så funker det! Takk :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *